zaterdag 21 september 2024

Zomer vakantie 2024, we blijven binnen de landsgrenzen.

 Zoals al eerder aangegeven, dit jaar gaat onze zomervakantie binnenlands worden.

Hoewel de weersverwachtingen redelijk zijn voor noord Noorwegen, nemen we toch ook dikke kleren mee. We gaan tenslotte de 70 ste breedte graad voorbij. En de kalender staat inmiddels op september...

Zaterdag 31 aug zijn we vertrokken vanaf ons huis. Onze eerste overnachting staat gepland op de camper parkeerplaats in Ålesund. Willeke was nog nooit daar geweest. Ålesund is voornamelijk bekend om de mooie huizen in het centrum. Waar overal in scandinavië vooral hout het materiaal is, is in Ålesund veel mooie stenen huizen te bewonderen, met hele mooie gevels.

Vanaf huis met een uur al de eerste boot: Oppedal-Lavik. Deze vaart zo'n 20 min en de wachttijd viel mee, iedere 20 min gaat er een schuit. Anker benut deze stop mooi om ff het gras te bemesten. We volgen vandaag bijna geheel de E39. Echter, van Byrkelo gaan we op Olden aan, verder via Stryn en weer aanknopen op de E39. Is wat langer in kilometers, maar scheelt 1 boot. Vlak voor Ålesund de boot op van de Festøya kai naar Solevågen. En het laatste sprintje voor deze dag eindigt op de Camper parkeerplaats Ålesund, zo'n 10 min lopen naar het centrum. Hier hebben we 's avonds geweldig lekker gegeten in een klein restaurant. Dat het heel normaal is om een blikje op tafel te krijgen ipv een glas..... Sommige dingen blijven we ons over verwonderen...

(Hjelset gården camper parkeerplaats Ålesund)

Het voordeel van een (betaalde) camper parkeerplaats is dat er vaak sanitair aanwezig is. Vaak is er douche en wc, losplaats voor de septic en grijs watertank, soms ook wasmachine.

Het was een redelijke warme dag dus de douche was welkom!

(Nog ff genieten van het zonnetje)

De 2e dag is een rijdag. Hoewel, we zijn niet bepaald vroeg vertrokken. Ontbijt op de kaai en nog ff van het zonnetje genietend, werd het al dik na enen toen we Ålesund verlieten. De E39 weer op. Maar weer eens een bootje gepakt van Vestnes naar Molde. 

(Wachten op het volgende bootje)

Buiten Molde maar weer eens een picknic plaats opgezocht om een verlate lunch te maken. En weer doorrrrrrr naar de volgende boot: Kanestraum-Halsa.

(Lekker in het zonnetje op een bankje)

Voorbij Trondheim een P plaats opgezocht om het avond eten naar binnen te schuiven en Anker weer ff te laten lopen.. Onze volgende stop is de oude kazerne in Rinn, tussen Levanger en Verdal. Rinnleiret militair leir is het oudste bewaard gebleven cavalerie kazerne van Europa, met bebouwing van eind 1800. Tot 2002 in gebruik, nu deels in gebruik door de nationale reserve.  Hier is een parkeerplaats voor campers waar je bij de betaling een code krijgt waarmee het sanitair gebouw tot onze beschikking staat. Schoon, onderhouden en stroom inclusief. Een leuke babbel gemaakt met de 'buren', een stel uit Mo i Rana dat al 2 maanden onderweg was.De kachel niet aangehad. 's Ochtends wel heel veel spijt hiervan gehad. Brrrr, was gewoon koud. Maar toch buiten kunnen ontbijten, in de zon was het al wel heel behagelijk aan het worden. Opgeruimd en weer doorrrrrr.

(Ruime parking Rinn leir. Die lange kwam uit Mo i Rana)

Vandaag wat grote boodschappen gedaan in Mo i Rana. Onderweg de 'Nordlandsporten' onder door gereden. Voor de Noren is dit een denkbeeldige grens tussen noord en zuid Noorwegen.

(Hier gaan we nord Norge in)

Op de poolcirkel, midden op de Saltfjellet, ons avondeten genuttigd voordat we nog een 2 tal uurtjes verder onze nacht namen. We staan 2u voor de volgende boot...

(Mooi, ruig, kaal en verschrikkelijk mooi)

's Ochtends ons morgen ritueel gedaan en he? Wasda? Een machine waar je de wc cassette in kan zetten en na een paar minuutjes er weer leeg uit kon halen. Dat is nieuw voor ons. Sceptisch gekeken of ie wel echt leeg en schoon was... kwamen we erachter dat dit inderdaad het geval is, sterker, de chemische vloeistof en het kopje water zat er er ook al in! En dat..... GRATIS!!! Geweldig initiatief van Statens Vegvesen (noorse rijkswaterstaat), moeten ze vaker doen.

(GRATIS!!! we blijven NL'er he?!?)

Na een uur of 2 de volgende (en voorlopig laatste) boot. Bognes-Skarberget. Nog steeds de E6, nu wel al aardig naar het noorden. We kwamen zelfs een bordje Kirkenes tegen....Nog maar een 1250km...

(We zijn er bijna... nog 1250km....)

Het landschap is inmiddels ooksterk veranderd. Hadden we onder Trondheim nog veel bergen, heuvels en veel bos, hier zijn de bergen en heuvels nog aanwezig, de begroeing is bijna geheel verdwenen, veel open stukken met wat struikgewas. Nog net geen maanlandschap. Vandaag gaan we tot net onder Alta. We vonden een hele mooie parkeerplaats in een bos, her en der stonden campers. Het wc gebouw zal ik verder maar niet benoemen. (je rook 'm al van verre....).

(Het was in het donker wel listig om te parkeren...)

Vandaag na ons ritueel een leuk praatje gemaakt met echte nederlanders. (alles van huis mee). Hun hadden een hele leuke compacte camper van 6m met een hefbed. Na het praatje dat bijna een uur duurde maar weer eens gestart en verder...

Vanaf Alta willen we via de E45 richting Kautokeino, vlak daarboven thv Làhpoluoppal (tsja, ik verzin het niet) de 92 pakken naar Karasjok. Omdat we dus met Anker niet de grens over konden werd deze route wat vervelend voor de navigatie. Hij wilde ons steeds via Zweden en of Finland naar Kirkenes hebben. Omdat een hond 24u voor binnenkomst in Noorwegen een bezoekje bij de dierenarts moet hebben, is dit met een reis zoals die van ons wat ingewikkeld inplannen. Daar ook mee genomen dat "boven in" Zweden en Finland het aantal klinieken schaarser worden en niet altijd open zijn.

(Uitgestrekt landschap, zonder tegenliggers)

 Via Karesjok kwamen we weer op de E6 en vervolgen we de reis naar Tanabru. Tanabru is presies wat het zegt: brug over de grensrivier Tana. Een paar uur is deze rivier de grens tussen Noorwegen en Finland. Dat we inmiddels lang en breed in het land van de Samen zijn is duidelijk zichtbaar.

(Onderweg lunche, overkant v/d rivier is Finland)

 De plaatsnamen zijn in het Samisch Fins en Noors. De eerste 2 ronduit onuitspreekbaar. Veel toendra's rendieren en hier en daar een Saam (laplander) op een ATV. In de winter dus op de sneeuwscooter. Daarnaast lijkt het alsof iedere Saam een caravan of camper heeft want bij de meeste huizen stond er een. En atv's en sneeuwscooters en afgeschermde kooien met rendieren.... Vandaag stopt de reis bij het grensplaatsje Neiden. Alwaar bij Neiden Fjellstue een mooie plek op ons wacht. 

(Mooie grill plaats, Neiden Fjellstue)

(authentieke Samen tent)

(Binnenkant van de tent)

Ook een bord gezien tussen dan en dan gelieve niet de grens te passeren, daar de grenswacht er niet is.......

(Dus m.a.w. wanneer smokkelen?)

Na een prinsheerlijk ontbijt buiten zijn we richting Kirkenes gereden. Vanaf deze camping een 45 min. Kirkenes, tsja, Kirkenes...... Als je op google streetviev kijkt, google earth erbij pakt, er daadwerkelijk met camper EN hondje bent... Kirkenes...... Tis een gat met een regionale betekenis. Dwz, veel grotere winkelketens zijn er aanwezig, de voortgezet onderwijs is er aanwezig. De Hurtigruten komt binnen en draait hier om terug naar Bergen. Verder is het een GAT!

(Welkom in Kirkenes......)

 Maar net onder Kirkenes is de enigste grens die nog gedeeltelijk"open" is tussen Noorwegen en Rusland. Ons werd verteld dat deze grens om humanitaire reden deels open is. Er zijn in deze regio's veel families die kris kras over de grens wonen. Met een speciale familiepas kan je deze grens nog over en terug. Vrachtverkeer en toerisme is verboden.

(Schengen grens, eerst de noorse douane, dan niemandsland en dan de Rus)

Iets verder naar het oosten ligt Grense Jakobselv. Klik maar eens hierop en lees maar...Langs dit weggetje loopt de grensrivier tussen Noorwegen en Rusland. Het oversteken is bepaald niet aan te raden, daar de Noren dit als een heuze schending zien en de russen.... 

(Waarschuwingen genoeg...De grens loopt in de rivier, rood/groene paal is Rusland)

(Grense Jacobselv recht vooruit!)

Op dit eindpunt van de grindweg een mooie kliff waar we een lunch genoten hebben, op de achtergrond het ruisen van de golven van de Barentszee. Hier is ook de Kong Oscar II kapel. Terug op de camping Neiden Fjellstue. Leuke interessante babbel met de eigenaar gehad over het leven zo dicht aan de russische grens.

(Kong Oscar II kapel)

 
(De russen kijken toe....)

(Links van dat torentje een rood groene russische grenspaal)

(de Noren kijken terug....)

(Dat natte is de Barents zee)

(Eerst maar naar links..... iemand moest plassen...)

Na 2 dagen tijd voor de reis terug. Hoewel we overdag redelijk mooi weer hebben, is het 's nachts gewoon koud! EN 's avonds zijn er MUGGEN. Met een hoofdletter MUG!!! Helaas, buiten zitten was wel te doen met onze dikke truien en vesten, maar alle blote lichaamsdelen werden direct aangevallen door deze vervelende kleine klotebeestjes. De weg terug gaat enigzins via een andere route. Tot Tanabru de E6, maar dan de 98 op richting Lakselv. Een hele hele mooie weg door een soort maanlandschap.

(Mooi landschap, lange slingerende, lege wegen)

 Veel nieuwe stukken maar helaas ook veel oudere stukken, die ons vanwege het gemis aan wegdek, aan thuis deden denken. Waarschijnlijk is de camper op 3 uur tijd 3 jaar ouder geworden... Vanaf Lakselv weer de E6. Van Olderfjord tot Alta. Bij Alta een van onze beste pizza's naar binnen gewerkt! Vanaf Alta nog een klein uurtje doorgereden tot Oksfjordhamn. Een klein boothaventje met parkeergelegenheid en sanitair. Een heerlijke avond gehad.

(Oksfjordhamn boothaven)

De volgende morgen zijn we redelijk op tijd vertrokken richting Narvik. Vlak boven Narvik de E10 opgedoken, richting de Lofoten, zoals dat heet. Willeke was hier ook nog nooit geweest. Evenes (van het vliegveld) is ons eind doel voor vandaag. Telefonisch met de camping eigenaar de instructies gehad (buiten het seizoen zijn vele campings onbemand. Zijn ze nog open, dan vaak via telefoon of een enveloppe in de brievenbus). Buiten genoten van ons avondmaal met een magniefiek uitzicht over de fjord. Hoewel buiten het seizoen was het toch nog aardig bezet.

(Evenes camping aan de fjord)
(wat???)
(Tsjaaa.....)
(Lekkeur ontbijtje....)

Na een heerlijk rustige nacht en ontbijt buiten, de boel weer opgeladen en voor het eerst van deze reis de watertank bijgevuld. Vandaag een etappe en met wat lanterfanten onderweg redelijk op tijd aangekomen op Moskenes camping. Bij de incheck een hele blijde noor. Hij kon weer eens gewoon noors praten, na al dat engels duits en andere met de handen gebarende talen. Voor de vorm, hij had ons ook als noor aangevinkt in het bezoekregister. Nog wat info verzameld. Als we met de boot naar Bodø terug willen was het raadzaam om op voorhand te boeken, gezien het een bootje was van 2x per dag en ....en bootje was.... En, deze verbinding was redelijk populair bij de toeristen...

(Jawel, september in noord Noorwegen....)
(Rustige plek, geweldig uitzicht over de Vestfjorden)

2 dagen op deze camping verbleven. Lekker luieren, beetje wandelen, uitzicht genieten, wat met de korte golf radio spelen en zelfs...... bijna bloot in de zon! Omdat we in onze haast met inpakken de camera driepoot vergeten waren, een bereidzame czech gevonden die ons tweeën op de foto wilde zetten. De boot is geboekt op dinsdagavond 20.30 (eerder was alles al vol....). Maar helaas moesten we uiterlijk om 12u al van de camping. Dus die 300m in de lste versnelling naar de bootkaai gereden. We stonden als eerste. Maar, wacht ff, zullen we nog ff het dorp inrijden om boodschappen te doen? Zo gezegd, 4 kilometer verder in Sørvågen bij een Joker butik gestopt en de koelkast weer aangevuld.

(Leuk museum)
(Je bent radio amateur of niet.... ff spelen....Sørvågen kustradio)

 Tevens ff het Norsk Telemuseum Sørvågen binnen gevallen. Dit gebouw was vroeger in gebruik als telegraaf kantoor en later ook als radio station voor de verbindingen onderling op de Lofoten en het vaste land. Als je erin geinteresseert bent, een leuke ervaring rijker. Terug naar de wachtrij. De rijen voor niet voorhand geboekt werd al snel langer en langer. 's Avonds na het avond eten waren de rijen van de bestelde ook al redelijk vol. We waren benieuwd hoeveel wagens er achter zouden blijven, er stonden bij elkaar ook 4 vrachtwagens in de rijen. Rond 2015u begonnen met laden, wij hadden een redelijk mooie positie aan de boeg. Buiten op dek staan was enkel voorbehouden aan de extreme sport beoefenaars. Tering wat een koude wind.... Maar we hielden vol en zagen Moskenes kleiner worden.

(Leek kleiner dan dat ie feitelijk was)

(Anker moest in de camper blijven)

 Rond 23.45 de boot afgereden in Bodø en richting Saltstraumen gereden.Hier waren wij in 2007 ook al eens langsgereden tijdens onze "noordkaap" tour. Hier een aardige parkering gevonden en de gordijntjes dicht gedaan. Morgen kijken we wel naar deze beroemde spot. Deze dag hebben we een gedeelte van de  bloedweg gereden en wat bouwels bekeken. Op de poolcirkel uiteraard weer de toerist uitgehangen en in Mo i Rana de boodschappen weer gedaan. Eind van de dag een stukje oude E6 gereden ipv een lange tunnel. Boven op de berg een leuke parkering gevonden voor de nacht. Midden op de Korgfjellet.
(oud, heeeeel oud....)

(Geweldig uitzicht midden op de Korgfjellet)

's Ochtens ons ritueeltje gedaan en weer verder. De planning is om bij Snaså de E6 te verlaten en om de linkerkant van het grote meer, over de 763 te volgen tot we bij Steinkjer weer op de E6 terecht komen. Bij Steinkjer hadden we zin in een patatje mayo...... En verrek, bij een tankstation, waar we toch moesten tanken, hadden ze burger met patat. In ons beste noors uitgelegd dat hij die burger maar ergens moest steken waar het licht niet schijnt, we wilden enkel een bakje patat!!! En nadat we ons bakje patat op hadden, voorlopig hier geen burger bestellen, zijn we verder gereden naar Rinn leir. Alwaar we voor de 2e keer deze reis een fijne overnachting hadden.
(Lekker buiten ontbijten @Rinn leir)

(Veilig gevoel.....@ Rinn leir)

Vanmorgen weer eens uitgeslapen. Na het ontbijt nog ff over deze oude kazerne gewandeld en toen richting het zuiden gegaan. Net voorbij Trondheim, de E 6 blijven volgen , de Dombås voorbij en bij Sel bij het kleine kerkje geparkeerd voor de nacht. Het is een parkeerplaats voor campers, gratis met sanitair, maar de kerk vind het fijn om via VIPPS (noorse variant van het nederlands Tikkie) een donatie te ontvangen. Heerlijk rustig gestaan, maar kkkkkkoud was het wel 's nachts. 

(Lekker vredig en kkkoud plekkie bij het oude kerkje in Sel)

Vanmorgen met ijs op de ramen wakker geworden. Kkkkkoud was het! Gelukkig kwam de zon erbij en werd het al gauw wel 12 hele graden! In t shirt verder gereden, via de 15, daarna de 55 over gestoken. We rijden over de Sognfjellet, langs de Galdhøppiggen de hoogste berg van ons koninkrijk. Met zijn 1428 hoogtemeters is de Sognfjellet ook de hoogst gelegen weg in Noorwegen.

(I was here, helaas, nog maar net leesbaar Sognefjellet)
(Nog of alweer sneeuw...)
(Slingerend door het landschap...)
(Slingerend met de hoofdletter S....)
(Terug van de plaspauze....)

(P&O cruises stoken nog op kolen......)

 Langs de Lustrafjord (Skjolden), welke volgens de geleerden het uiterste puntje van de Sognfjorden is, richting Sogndal gereden. Hier de 13 gevolgd tot vlak voor Balestrand. Hier het  bootje Hella Dragsvik op richting Balestrand. Hier gestopt om de Curry wurst med pommes kraam te bezoeken die wij in 2013 met onze boot hebben aangedaan. Helaas, de kraam was er niet meer. 

(Curry wurst med pommes in Balestrand @2013)

Dan maar door. Via de 55 en de E39 vervolgens de 607 op te duiken. We komen aan op een lege ferrykaai te Rysjedalsvika. Hier 2 uur wachten op het bootje naar Rutledal. Maar de tijd goed besteed en avond eten gemaakt. 

(Voelden ons wel een beetje eenzaam hier.....)
(We WAREN ook eenzaam op de boot...)
(Bijna thuis...aan de wegbreedte te zien...)

Nadat we de boot afgereden zijn nog een uurtje tot onze stop voor de dag: Skjerjehamn. Trouwe lezers herkennen deze plaats. We zijn hier met onze boot geregeld heen gevaren. Maar eerst maar weer eens de gordijnen dicht, was een lange dag.

Vandaag een lekkerluiwezen dagje. Het regent, de wind doet zijn best om onze camper op zijn kant te krijgen. De korte golf antenne blijft fier overeind. Aan het eind van de middag maar het restaurant van binnen bekeken. We hadden de volle aandacht van het personeel. We waren trouwens ook de enige gasten.... Heerlijk gegeten met nu en dan een leuke babbel met de ober en de gastvrouw gemaakt. Toch knap dat ze buiten het seizoen de poorten openhouden.

(Mooi plekje vlak bij Skjerjehamn)
(Lekker dessert...)

Na het voortreffelijk diner de laatste 2u naar huis aangevangen. Hemelsbreed nog geen 60km, maar toch een tripje van 2u! Maar dan duikt dan eindelijk onze oprit weer op. Na een fantastische reis, over een gedeeltelijk onbekende route, deel bekend, zijn we weer thuis. En mickey laat dit ons haarfijn weten!

Een reis van ons huis naar Kirkenes/Grense Jacobselv, gaat via Zweden, Finland zeker 2 dagen sneller. Maar, via Noorwegen wel veel mooier! We hebben deze keuze bewust gemaakt.

Helaas zijn we beiden verkouden terug gekomen. De temperatuurschommelingen zijn kennelijk toch funest voor ons, Vestlendinger....

(de heen reis)
(En de terug reis)

16 dagen

5515km totaal

totaal gewicht van rond de 3350 kg

gem. verbruik van 8,4 op de 100L (1:11,9)

85 1/2 rij uur

gemiddelde snelheid van maar liefst 64km/u

Temperatuur schommelde ook heftig. Van dik in de 20 gr...

(2 gr is toch wel kkkkoud)

En een kleine 500L diesel verder kunnen we zeggen dat we NU in alle uithoeken van Noorwegen zijn geweest! 

Deze week hebben we goed besteed. Rustig aangedaan, nog eens Bergen in geweest, boodschappen gedaan en de camper weer eens echt binnenste buiten gehaald. Glimmend klaar voor zijn volgend avontuur.

Half oktober gaat Eddy naar Sotra (eiland west van Bergen) voor een weekend met de padvinderij. Radioamateur en padvinderij doen vaak samen en dit weekend gaan de scouts onder begleiding met de radio aan de slag.

Eind oktober staat er nog 2 weken Nederland op het programma, daarna zullen we ons wel wat meer gedeist gaan houden, mede ook omdat dat witte spul dan onderhand ook wel hier en daar het verkeer gaat pesten.

We zien het allemaal wel tegemoet, het dak (sneeurekken) hebben afgelopen winter hun werk gedaan, dit jaar zal het wel niets anders zijn.


Een ieder een fijn najaar toegewenst.

Willeke en Eddy

Lars

Olaf en Kanutte en Theo

Anker en Mickey

En waarschijnlijk vanaf binnenkort dat gespuis tussen de vloeren en muren... 







1 opmerking:

Anoniem zei

Leuke reis en mooi landschap.
Groeten Berry