zaterdag 19 februari 2022

Winter 2021/2022

Na de zomervakantie is het harde leven weer begonnen.

Maar, het water is beter 😃 Dat hadden we gewoon eerder moeten doen. En we hadden het al verwacht, nagenoeg kalkvrij, helder water. Nu de stroomprijzen gestegen zijn, ook hier in Noorwegen, zijn we ook wel blij dat die kabel die de waterleiding "warm" moest houden, uit kan. In plaats van een 125m warmekabel, hebben we nu een stukje van 6m, die in de hele winter maar een paar dagen aan is geweest. Het bronwater is van nature rond de 6 graden. Dus zijn we van zo'n 4 KWh naar een 150 Watt gegaan.

(Mickey speelt nog altijd verstoppertje)

Eind december hielden wij de nationale oliebollen test. Alg gevolg van Covid-19 was er maar 1 deelnemer aan dit jaarlijkse festijn.
De vakjury heeft unaniem besloten, na een uitvoerige test, de oliebollen van Willeke als beste uit te roepen!
(De vakjury aan het testen)



Voor Willeke haar verjaardag hebben we dit jaar grootst uitgepakt.

 Eerst had zij een
(Onze eerste 2e wagen hier in Norge)

Later kreeg zij een
(Groot zat.....)

En nu hebben we groots uitgepakt:


(Groter dan de vorige....)

Dit is dus de "nieuwe" wagen voor Willeke. Een heuze 900CC Micra. Ja, weer een Micra. We zijn met een LEAF bezig geweest maar vonden de prijs toch nog wat te hoog en we zijn nog steeds een beetje sceptisch tegenover de rijkwijdte van batterij auto's....
Deze is dik 3 jaar oud, demo wagen van de dealer geweest. Vol met "leuke" gadgets en weinig kilometers. Kan Willeke er mooi weer een jaar of 10 tegen aan. De vorige Micra was inmiddels 13 jaar oud en had 75000 op de teller.

In de mei maand komen we weer naar Nederland. Ik kom een week eerder en heb de agenda al bijna vol. Ik ga op een lekkere centrale plaats staan en kan al mijn vage kennissen vrienden en andere bezoeken, of bezocht worden. Willeke haal ik dan vervolgens de 2e week op van Schiphol en dan gaan wij de familiebezoekjes afleggen. Vervolgens saampjes weer terug naar huis.
Anker komt uiteraard ook mee.

Olaf zal rond het einde van maart de sleutel krijgen van zijn appartement in Naustdal.
Dit ligt een kwartier van Førde en een half uur van Florø. In of rond Florø zelf is niets te koop of men vraagt de hoofdprijs. Ook in Noorwegen is het kneip op de woningmarkt en hebben de starters het knap zwaar om uberhaupt aan een woning te komen.
(De foto uit de folder)
Het zijn nieuwe appartementen en hij heeft er eentje kunnen bemachtigen.
Of wij eind maart maar ff kunnen helpen met verhuizen....
Ja, dat wordt wel ff een dingetje.

Eind december krijg ik per ongeluk een melding in de digitale brievenbus onder ogen waarin staat dat de camper eind januarie APK gekeurd moet zijn... Hæææ??? Moet toch eind van de zomer? Maar omdat het systeem hier iets anders werkt dan we in NL gewend waren.... Omdat eind cijfer op kenteken een 1 is, moet de camper dus al na 3,5 jaar voor het eerst naar de APK. Had het eindcijfer een 9 geweest, was het dus eind van het jaar, dus na 4 jaar geweest.
Dus op de valreep een afspraak met de dealer kunnen maken, hier is het al gauw een week of 4 wachttijd. Meteen maar de jaarlijkse service doen....
Dus de zaterdag vroeg richting Bergen, is er een lawine geweest. Willeke kwam amper er door heen met de doblo. Ik er achter aan met de Ducato camper. Zeker 45cm water, sneeuw en andere troep door moeten waden.... Camper geparkeerd bij de dealer, sleutels ingeleverd en weer naar huis. Diverse keren door zeeën van water moeten rijden.... Klote weer met overal meldingen van afgesloten wegen en lawine's.
De maandag daarop belde de dealer. Uh, die schade aan de onderkant, moeten wij die ook maken???
Was de onderkant, waar de vuilwatertank en dergelijke hangt dus wel beschadigd door die troep op de weg.... De verwachting is meer dan 2500 euro schade, dus de verzekering mag dokken....
Heb vrijdag gebeld, de tank was binnen, enkel nog wachten op een beugeltje. Omdat het verzekeringswerk is, mogen ze niets zelf knutselen en moet alles met originele delen gemaakt worden.

Op het werk hebben we het er vaak over. De steen komt, de vraag is alleen maar: Wanneer....
In 1 week hebben we 2 voorruiten verloren aan vallende stenen....
(maar ff langs de carglass?)

In november hadden we ook nog een afgesloten weg net voor Eidsland. Hierdoor moesten we 2,5 uur rond rijden (over de Nesheimfjell) om thuis te kunnen komen.
(Lijkt weinig....)
Het lijkt weinig, maar de weg is 3 dagen afgesloten geweest. In eerste instantie vanwege de veiligheid, er flikkerde nog steeds troep omlaag, daarna wegens opruimingswerken. Willeke was ff naar Stamnes voor de boodschappen.... 15min heen gereden en bijna 3 uur gebruikt om weer terug te komen. Ik stond met een bus aan de Stamnes kant en kon uiteindelijk ook rond rijden.... Gelukkig had het nog niet gesneeuwd op de fjell. De dag erna was alles wit!



De covid slaat ook hier om zich heen. Na 2 jaar geen gevallen, hebben we onder de buschauffeurs momenteel 2 gevallen en in het bejaardentehuis bij Willeke 1 personeelslid en 1 patient. We zijn er heel lang van gevrijwaard gebeleven, maar moeten er nu toch aan geloven. Vaak testen is nu het devies.
(gelukkig...negatief)

We hebben een hele mooie witte kerst gehad. Maar eind januarie begint het gezeik. De ene dag echt sneeuw sneeuw en sneeuw, de volgende dag dik in de plus en/of regen. Tis ieder jaar hetzelfde, na januarie moeten we meer sneeuw ruimen, hebben we vaker zwarte wegen en gebruiken we veel meer zout om die wegen bereidbaar te houden....
Hopen dat het in mei voorbij is....

Wintertijd betekend ook: veel stampot eten.... Zelf gemaakte zuurkool, Andijvie uit eigen tuin. En...
(Boerenkool...)

De wintermaanden kenmerken zich ook in regelmatig terugkerende stroomuitval! We kunnen ons aardig redden met een kleine generator, want koffie moeten we kunnen zetten!!!. Maar koelkasten, vriezers en, niet geheel onbelangrijk: we hebben stroom nodig om ons water 90m omhoog te pompen!
Maar afgelopen maand hadden we de hoofdprijs....
(Wij willen ook zo'n eentje)
De BKK (de lokale stroomboer) zag ook in dat we niet in de winter zonder stroom kunnen en hadden dus deze jongen aan de overkant neergezet. We hebben een week stroom gehad van een fijn dieselgenerator! Ja, ik had gekeken, ze hadder er een dissel slot opgezet.... 

Verder hebben we weinig nieuws te melden. Zoals gezegd in het begin, het harde leven gaat gewoon door.... 
Wij doen nog steeds gek
(Schoothondje...)

Maar, zolang de kachel brand, kunnen we het zonder stroom in iedergeval wel warm houden!
(Fijn om te hebben...)

Iedereen een fijn voorjaar toegewenst en we zien elkaar wel weer eens....

Willeke en Eddy
Lars en zijn audi
Olaf en Kanutte
Mickey en Anker
de muizen tussen de muren zijn stil, iets met winterslaap!




























Geen opmerkingen: