maandag 15 juli 2024

Voorjaar 2024, vooral veel ....... dagen....

 De winter ligt inmiddels al een stuk achter ons.

We hebben geen noemenswaardige rare dingen meegemaakt.....

Of toch?

In de nasleep van de winter (maandag 22 januarie) weer eens een ouderwetse overstroming gehad.

Diegene die weten hoe wij wonen: beneden op de weg was een waterstroom over de gehele breedte van de weg en zo'n 10 cm diep!

De volgende 2 video's zijn een dag na tijd gemaakt. Op de dag zelf kon je zowat niet over straat door de stroming en had ik voor de veiligheid geen telefoon/camera mee.

(Een paar honderd meter naar beneden)

(De schade aan de weg is enorm!)

Zondags avond de containers buiten gezet. Maandag morgen kon ik ze 500m stroom afwaarts ophalen.
Willeke is nog net kunnen vertrekken naar haar werk. Een kwartier later was de weg gestremd, linksom zo'n 500m voorbij ons huis richting Modalen, 150m rechtsom richting Eidsland. Willeke is die avond op het werk gebleven, dinsdag in de loop van de namiddag was de weg naar Modalen provisoris open gegaan. Richting Eidsland bijna een week afgesloten omdat de weg, uh, weg was.... (zie 2e video).

Het heeft nog zeker 3 maanden geduurd voordat de weg gerepareerd was (het asfalteren van "het gat" is tot op heden nog niet gebeurd).
De totale schade van de overstromingen is geschat op vele miljoenen.... 

Willeke is eind januarie via Schiphol naar Birmingham geweest voor een weekend met de (vooral) vrouwelijke tak van de familie. Helaas was de hoofdreden uitgesteld. Het huwelijk van Hannah en Michail is vanwege wat BREXIT probleempjes uitgesteld. De tickets waren al besteld, dus hebben de dames er een leuk weekend van gemaakt.
(De aanstaande bruidegom met baard)

Het was heengaand nog ff een dingetje....
Donderdag op tijd van huis gegaan (ruim 2u tijd voor de rit van 1.15u) naar Flesland. Vlak voor Bergen was de weg afgesloten ivm een lawine, (net gebeurd dus). Omleidingsroute stond muurvast. Dus terug naar Trengereid en de oude weg via Os naar Bergen genomen. We hebben ons niet geheel aan de snelheidslimieten gehouden, maar met zweet op het hoofd door de security naar de gate. Ik stond vlakbij het vliegveld voor het geval de vlieger al gevlogen was...maar na een belletje van Willeke kon ik naar huis. Willeke zat bij de gate en het boarden was nog net begonnen. Pfffftttt, rustig terug naar huis kunnen rijden (via Knarvik) want de weg (E16) ging uiteindelijk pas dinsdag de week erop open.....

Eddy is in maart weer bij de reumatoloog geweest. Hoewel de diagnose niet geheel de lading dekt, staat er inmiddels Poly-artrose op de lijst. Hoewel wij nog verder gaan met testen en bezoekjes aan de dokter, verwachten we ook nog de diagnose fibromialgie te krijgen in de loop van het jaar. De huisarts zegt dat geduld een schone zaak is, maar wij willen zekerheid en erkenning. (een van de symptonen van fibro is dat het moeilijk aanwijsbaar is....).

Net voor pasen een heel groot ongeluk op Arna station gebeurd. Hierdoor kon er geen trein van en naar Bergen komen voor minstens 2 weken. Dus ook geen goederentreinen (zeker 10 per dag beide kanten). Hierdoor was het op palm zondag alle hens aan dek. Alle wagens die ingezet konden worden werden ingezet om trailers van en naar Bergen op weg te zetten. Gekoppeld werd er aan de voet van de Hemsedal met collega's uit Oslo.
Ik werd ook gevraagd om voor de baas van Lars een ritje te doen. Het rijden op zich ging wel redelijk, maar was toch 2 dagen kapot er na. Ziekte kan slopend zijn.
(even Apeldoorn bellen......) (foto: Oskar Rennedal, NRK)

In april stond ons jaarlijkse rit naar Nederland gepland. 
Dit jaar een halve maand te vroeg zou later blijken....

Dit jaar eens anders gegaan. We zijn zaterdag 13 april na het ontbijt, op ons gemak naar Bergen gereden alwaar we konden wachten op de MS Stavangerfjord. Deze praam zou ons naar Denemarken brengen. We hadden een huisdier hut dus Anker mocht mee op de hut. Maar OP de hut nam hij wel heel letterlijk....
 
(OP de hut betekent toch ook: OP het bed???)

Zondag op ons dooie gemak via Padborg, Hannover, Dortmund, Venlo naar Berg en Terblijt gereden. Zondagavond nog wel een stop want we zouden te laat op de camping aankomen. Zijn via de "oude" 273, Napoleonsbaan gegaan. Onze stop was cafe Feyenoord (sorry 020). 
(Truckstop Feyenoord aan de N273)

Er brandde nog licht dus wij naar binnen. Onder het genot van lekkere koffie hebben we nog een uurtje met de staf gebabbeld over vroeger, toen ik er in de Newexco tijd geregeld zat. Het was is en blijft voorlopig een echt (een van de laatste) chauffeurscafe!
(Koekje erbij?)

Een goed uur later, na wat lekkere koffie onze camper ingekropen. Het was een warme zwoele nacht.

's Ochtends een lekker ontbijt genomen en de reis naar het zuiden hervat. Onderweg nog een aldi berooft, niet omdat het moet, maar omdat het kan :)
Rond de middag op de camping aangekomen en bij Omi langs geweest.
(Poort van Maastricht)

Na een paar dagen naar Drenthe afgereist, alwaar we eerst nog op camping Norgerberg hebben gestaan. Ons jaarlijks diner met Gerard en Ina gehad. Was weer gezellig!
(Camping Norgerberg)
 
Zowel in Limburg, als in Drenthe koud, nat, guur klote weer gehad!
We konden ons niet herinneren dat we het zo koud hebben gehad. Normaal gaan we in mei, maar ivm werk van Willeke nu eind april gegaan. Wat 3 weken voor verschil kunnen maken...

Bij de ouders van Willeke nog een paar dagen gestaan, de lokale Jumbo, Aldi EN Primera ( de Aldi was al gestopt met het leveren van sigaren aan de filialen). Kaas, vlees en andee lekkernij weer ruim ingeslagen. En de sigaren van de Primera roken net zo veel als die van de Aldi!
De tent, die in Limburg nogal nat was geworden, op een zeldzame zonnige dag te drogen opgezet en heel droog weer ingepakt. Daarna was het weer weer.......Geluk gehad!

De weg terug zouden we weer over de "normale" route afleggen. Via Nieuwe Schans (dat geklooi op de 213 zijn we al lang zat) Oldenburg, Bremen, Hamburg op Puttgarden aan alwaar we de boot naar Rødbyhavn nemen. Denemarken door, tunnen/brug naar Malmö genomen en pal noord.
(Pull position op de ferry)

De E6 net boven Göteborg was nog steeds afgesloten (zie vorige blog). Bij Ljunskille onze favoriete P plaats achter de Shell weer opgezocht en de gordijntjes dicht gedaan.
(Mooie ondergaande zon tussen Malmö en Göteborg)


De volgende morgen redelijk optijd opgestaan en naar Svinesund gereden. Alwaar we weer met onze beste smile de douane verzekerden dat we geen verboden of te veel van het goede bij ons hadden....😇
We moeten zo ie zo via het rode spoor, we hebben immers Anker bij ons.

We zijn deze keer terug over de file fjell gekomen. Niet omdat het moest, maar omdat we weer eens anders willen rijden. Via de Hemsedal is soooo gewoontjes...
(Bij ons in Noorwegen gewoon nog sneeuw, gratis te bewonderen....)


Op Borgund de laatste nacht doorgebracht omdat we 's ochtens langs de garage wilden om Eddy zijn auto op te halen. Zou ons weer een rit huis-Voss-huis schelen.
Tsja, de wagen was wel klaar maar ook weer niet. Ze wachten op een onderdeel dat natuurlijk niet gekomen was..... Grrrrrr. Ze hadden die wagen pas 2 weken.... De noorse onderdelen logistiek is niet zo soepeltjes als die van Nederland.
Uiteindelijk vrijdag in de loop van de morgen thuis gekomen. Mickey liet haar ongenoegen duidelijk blijken. Pas na een dag liet zij zich weer in huis zien.

(Toch wel weer "blij" om ons te zien. Na een dag...)

In mei hebben we ZOMER gehad. Zomer, dat is een uitdrukking die mensen gebruiken om een veelal zonnige jaargetijde te bewoorden. Geen ene dag regen gehad, alle dagen dik boven de 20 gr geweest!
Inmiddels zijn we weer in de moesson terecht gekomen. Dagen van 30+ worden net zo snel afgewisseld med dagen van dik in de 10+.... en regen.....heel veel regen....
(temperatuurtje he?!?)

Inmiddels zijn we weer compleet. Alle wagens zijn langs de garage geweest voor onderhoud en reparatie, danwel zelf gedaan.
De temperatuurmeter van de camper had het vorig jaar begeven op ons Polen reisje. Met de beurt ook door de garage bevestigd, hij gaf te weinig aan. Repareren? Nope, moest een hele nieuwe spiegel voor komen. En dat wil ik niet accepteren. Internet afgestoft en uiteindelijk wel een sensor los gevonden. Het heeft tot nu in afgelopen juli geduurd om het te repareren, maar na een half uurtje werk, in de brandende zon!!!, had ik de spiegel uit elkaar, oude sensor eruit, nieuwe erin en alles weer dicht. Nu kunnen we weer met een gerust hart naar de temperatuurmeter kijken.
(-27 terwijl de mussen dood uit de lucht vallen....)

Toch mooi ipv 750 euro 25 afgetikt + een uurtje werk...

De grote vakantie tocht zal dit jaar in Noorwegen blijven. We vertrekken zaterdag 31 augustus en hopen uiteindelijk in Kirkenes aan te komen. En dan maar weer gauw terug want dit reisje gaat wel een paar daagjes duren....Mild gezegd!
(zo gaat de heen reis er uit zien...)

Op de weg terug willen we nog langs Røros en dan kunnen we zeggen dat we heel Noorwegen bereist hebben. Omdat we Anker meenemen wordt het wat ingewikkeld om de meer logische weg via Zweden en Finland te nemen. Daar krullie minimaal 24u en maximaal 96u voor inreis terug Noorwegen in een wormmedicijn moet hebben gehad en bijgeschreven door een veterinair in zijn paspoort....
Ingewikkeld, niet onmogelijk, maar wij doen het dus niet.
Eind van het jaar hebben we nog een reisje gepland naar Nederland.

Poe, het was weer eens een klus om deze blog samen te stellen. We draaien gewoon onze rondjes, beginnen eind juli aan ons 17e jaar in Noorwegen. Alles gaat gewoon zijn gangetje en behalve wat lawines, trein rampen, overstromingen en wat onenigheid met de garage gaat ons leven gewoon door.

Iedereen een fijne zomer toegewenst, wij hopen weer op een droge dag.

Groetjes van Willeke en Eddy
Mickey en Anker
En Theo die weer eens een weekje is komen logeren.
(Anker en zijn zwarte pluisbol stiefbroertje)





























4 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch altijd weer leuk om te lezen hoe het jullie vergaat en hoe jullie steeds weer boffen.

Anoniem zei

Ohja groeten van Berry

Anoniem zei

Jullie zijn toch vrijwillig naar Norge verhuisd... 🤣
Tip van een fervente internet gebruiker: gebruik polarsteps. Houdt automatisch de route bij en je kan gewoon onder je eigen naam reageren 😉

familie weerts zei

Ik heb polarsteps ff in gebruik gehad en er weer afgeflikkert.
Willeke heeft dat nog wel op haar foon. Zal de reis dit jaar wel erop zetten denk ik.