dinsdag 21 september 2010

Uitstapje naar Myster kraftverk

Afgelopen maandagavond zijn we met John van de butik samen met zijn ouders, die hier nog zijn, de berg ingeslopen....
BKK (stroomleverancier hier) heeft in Myster, in de berg een waterkrachtstation en die levert een aanzienlijke bijdrage aan het noorse stroomnet.

(dit is wat je van buiten ziet, naast de deur)

Het is een redelijk grote centrale, een flink deel van de regio wordt bediend vanuit deze centrale. (Helaas was het fotograferen om bedrijfredenen niet overal toegestaan).
Jomar Flatekval hebben we gevraagd en bereid gevonden om ons deze rondleiding te geven.
Van de buitenkant is het een grote deur in een berg wand. Verder zie je niets. Maar we zijn met 2 auto's naar binnen gereden tot de eigenlijke centrale. Een tochtje van zo'n 500 meter.
Het water dat nodig is voor deze turbine komt via een uit de berg gehakte tunnel die begint net voor Nese en na een tocht van zo'n 10 km hier aan komt. Het water van Leiren, (boven vanaf Myster) komt via een andere tunnel samen en drijft een turbine aan.

(hier staat de vader van John bij de aandrijf as die het schoepenrad met de dynamo verbind)

Door deze tunnel stroomt per seconde 50.000 liter water....
Een hele klus zal dat geweest zijn om deze installatie "hufterproof" te maken. Diep in de berg voel je nog de trillingen van het watergeweld en het geluid was ook oorverdovend!

(let eens op de grote, John's vader met Tijs. Hierdoor stroomt per seconde 50 m3)

De tunel naar de centrale is groot genoeg om er met een grote vrachtwagen door te rijden. Is ook wel nodig, want de spullen in de centrale zijn niet van lichte materialen gemaakt. De werkkraan in de koepel mag 160 TON!!! tillen.

(en hier staat Willeke d'r auto mooi droog....)

Geen opmerkingen: